Onbeperkte mogelijkheden
De provincie Zeeland – met als hoofdstad Middelburg – biedt de watersporter bijna onbeperkte mogelijkheden. De Westerschelde, het Veerse Meer, de Oosterschelde en het Grevelinger Meer zijn de belangsrijkste wateren van deze provincie. De Westerschelde wordt vooral door grote zee- en binnenvaart-schepen bevaren, omdat deze de poort tot de haven van Antwerpen is. Beginners wordt aangeraden om dit gebied te vermijden, want er zijn talrijke andere wateren die voor een start beter geschikt zijn. Bijvoorbeeld het fantastisch mooie Grevelinger Meer, waar watersporters praktisch onder elkaar zijn. Bovendien zijn overal in de provincie goede jachthavens te vinden die alle diensten bieden die met watersport te maken hebben.
Waterbouwkundige bouwwerken
Wie zijn vakantie houdt in de provincie Zeeland, zal geconfronteerd worden met gigantische waterbouwkundige bouwwerken. Ze werden na de watersnoodramp van 1953 gebouwd. Bij die stormvloed verloren meer dan 3500 mensen het leven en velen hun hele hebben en houden. Deze reusachtige zeekering zorgt ervoor dat een dergelijke ramp niet nog eens voor kan komen.
Welvarend Middelburg
In de provinciehoofdstad Middelburg zijn er talrijke historische monumenten uit de 17 e eeuw. Middelburg was toentertijd een van de rijkste steden van de republiek. Vooral de VOC, de West-Indische Compagnie en andere grote handelsgezelschappen hebben veel bijgedragen tot die rijkdom. De abdij, die vooral door de toren „Lange Jan" heel bekend werd, werd vanaf 1150 gebouwd. Helaas is Middelburg in de Tweede Wereldoorlog door en groot aantal bommen getroffen en flink beschadigd geraakt. Bovendien lieten de bezetters grote verwoestingen achter. Daarbij werden onder andere de abdij en het stadhuis ook sterk beschadigd. De schades werden echter al snel na beëindiging van de oorlog hersteld en er werd veel gerenoveerd en gerestaureerd. De abdij is vooral bekend door zijn markante toren en de middeleeuwse kruidentuin. Eveneens een architectonisch kleinood is het stadhuis, dat onder leiding van het bekende architectengeslacht Keldermans uit Mechelen tussen 1452 en 1458 is gebouwd. De voorgevel is rijk versierd met portretten van graven en gravinnen uit Holland en Zeeland. Abdij en stadhuis kunnen ook als miniatuur worden bezichtigd. Niet ver van het NS-station van Middelburg bevindt zich het park „Miniatuur Walcheren", waarin interessante bouwwerken in het klein te zien zijn.
Veel te zien, veel te beleven
In de provincie Zeeland valt er voor de watersporter veel te beleven en te zien. Schitterende rondvaarten kunnen worden gecombineerd met interessante bezoeken. Scharendijke, Brouwershaven, Bruinisse of Vlissingen zijn even bezienswaardig als de overweldigende waterbouwkundige werken. Natuur en techniek vormen in Zeeland bovendien een symbiose, zoals men die vrijwel nergens anders tegenkomt. Alles werd zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, opdat de leefruimte voor flora en fauna bewaard kon worden gebleven. Bij verschillende eilanden en eilandjes mag men bovendien met het schip aanleggen, men kan er gezellig picknicken, zeldzame watervogels bewonderen of eenvoudig de neus in een verfrissende wind steken. Meer zien, meer beleven, dat is in Zeeland werkelijk mogelijk, want behalve excellente voorzieningen voor de watersport, zijn er nog talrijke attracties en bezienswaardigheden die de vakantie tot een spannende en onvergetelijke belevenis maken.